Creatief beheer, maakt van de stad een groot park
antenne rotterdam

Creatief Beheer

jfmamjjasond
1611151924283237414650
2712162025293338424751
3813172126303439434852
49141822273135404449
510233645
week 14 | vrijdag 4 april 2025 17:06 uur | 0 bezoekers

Avontuur in Afrikaanderwijk

In Afrikaanderwijk ligt een braakliggend terrein waar Creatief Beheer graag de schop in zou zetten. Hoewel de mouwen jeuken aan de handen, gaan we eerst op onderzoek uit.


Een eerste schets van de wijk

Afrikaanderwijk is een van de wijken die bestuurlijk en administratief onder de deelgemeente Feijenoord valt. Het totaal aantal inwoners van de deelgemeente Feijenoord is 70.000, 9.400 daarvan wonen in Afrikaanderwijk. Afrikaanderwijk ligt centraal in de deelgemeente en wordt omsloten door de wijken Kop van Zuid, Feijenoord en Bloemhof. In Afrikaanderwijk wonen vooral veel jonge mensen met kinderen, maar 9% van de inwoners zijn 65 jaar of ouder.  


De 9.400 inwoners van Afrikaanderwijk wonen in 3.700 woningen ofwel in elke woning wonen gemiddeld 2,5 bewoners. Een groot deel van de woningen is in bezit van een woningcorporatie. Vooral woningcorporatie Vestia heeft veel bezit in de Afrikaanderwijk. De helft van woningen is voor de oorlog gebouwd en een derde in periode tussen 1960 en 1990. In de wijk zijn veel portiek en galerijwoningen te vinden.

In Afrikaanderwijk wonen veel mensen met niet Nederlandse culturele achtergrond. Er wonen veel mensen die cultureel zijn verbonden met een Turkije en Marokko.

Afrikaanderwijk  is aan het begin van de vorige eeuw ontgonnen voor de uitbreiding van de havens van Rotterdam. De Rijn- en Maashaven werden aangelegd en tegelijkertijd werden woningen gebouwd voor de arbeiders die in de haven werkten. De eerste bewoners van Afrikaanderwijk waren voornamelijk arbeidsmigranten uit andere delen van Nederland. Vooral loonarbeiders en boeren uit Zeeland, Groningen, Friesland en Noord-Brabant. Delen van Nederland waar op dat moment veel werkloosheid en daarmee armoede bestond. Door de nabijheid van de havens is Afrikaanderwijk door de jaren heen een wijk geweest waar veel arbeidsmigranten zich hebben gevestigd. De Zeeuwen, Groningers, Friezen en Noord-Brabanders werden Spanjaarden, Italianen, Grieken, Surinamers, Turken en Marokkanen. De activiteit van de havens verplaatst zich ondertussen steeds meer in Westelijke richting, waardoor de aard van de wijk verandert. Door de ligging van Afrikaanderwijk, dicht tegen de Kop van Zuid en de Maasoever, wordt Afrikaanderwijk steeds meer gezien als onderdeel van het centrum van Rotterdam op Zuid. Dit komt terug in de plannen van de gemeente voor de herstructurering van Afrikaanderwijk. In de toekomstvisie 2030 is Afrikaanderwijk een wijk die getypeerd wordt als centrum stedelijk wonen. Een wijk met goede en hoogwaardig stedelijke voorzieningen, goede bereikbaarheid en diversiteit aan woningen en mensen. Het Afrikaanderplein wordt daarbij gezien als het centrum van de wijk.

De convenant die door de gemeente Rotterdam, projectontwikkelaars en woningcorporaties gesloten is onder de noemer ‘Pact op Zuid’ is ook van toepassing op Afrikaanderwijk De kop van de Afrikaanderwijk is gelabeld als kansenzone (VIP gebied nummer 11).  

Om Afrikaanderwijk nieuw elan te geven zet de gemeente vooral in herstructurering van de woningvoorraad, verbetering van de openbare ruimte, aandacht voor jongeren en terugdringen van criminaliteit. De herinrichting van het Afrikaanderplein en het promoten van Afrikaanderwijk als Eetwijk maakt onderdeel uit van de gemeentelijke ambitie om Afrikaanderwijk opnieuw op de kaart te zetten.

 

 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @creatiefbeheer