Uitleg van de meerdere lagen van het mozaïekkunstwerk van Arno Coenen
Tijdens een bijeenkomst heeft de kunstenaar, Arno Coenen, uitgelegd wat je in het mozaïek kan zien. Het mozaïek komt in het nieuwbouwproject Le Medi in Bospolder. Dit gebouw moet een Mediterrane uitstraling krijgen, vandaar dat er is gekozen voor mozaïekkunst. Mediterrane kunst is doorgaans decoratief en versierend. De kunst van Arno is figuratief ofwel het bestaat uit beelden.
“Eigenlijk is het een soort rebus-kunst”, zegt Coenen. “Met niet al te mysterieuze, ingewikkelde verwijzingen.” Het mozaiek bestaat uit verschillende samengevoegde beelden die allemaal naar iets of iemand uit de wijk Bospolder Tussendijken verwijzen. Het is een gelaagd werk, zowel letterlijk als figuurlijk. De figuren die naast en over elkaar zijn geplaatst hebben een directe betekenis maar ook een symbolische.
Verschillende betekenissen kwamen aan de orde. Elk tableau heeft een decoratieve rand. Zo zie je bij het tweede tableau dat de omlijsting Oosters aandoet. Dit is een rand van de gevel van Chinese restaurant die al 25 jaar in de wijk zit. De Chinees zit tegenover de kroeg het Schippertje. Beide zitten al een eeuwigheid in de wijk.
De scheepsketting die verwijst naar de haven. Maar de ketting staat ook voor gouden kettingen van migranten die hier komen. En voor de waarde van de wijk.
De sterren verwijzen naar het succes van de bokser maar omdat ze vijf punten hebben ook naar de Marokkaanse vlag.
Het bordje ‘world connection’ verwijst naar de vele belhuizen in de wijk maar is ook een idealistische uitspraak die slaat op de bewoners in de wijk. De bellende dame is het toppunt van commercialiteit, maar ook van vooruitgang.
De bokser staat voor het roemruchte verleden van rotterdam; de jaren ‘50 en ’60, de wederopbouw. Dat was knokken. Hier is de beeltenis van Tom Pot gebruikt, bokser uit de wijk die in de ring gestorven is. Als de familie Pot geen toestemming geeft dan moet er een ander symbool gekozen worden, zoals bijvoorbeeld de hijskraan maar personen zijn mooier.
In het derde tableau zie je de schade die het Vergeten Bombardement in 1943 aanrichtte in de wijk. Geallieerde bommenwerpers hadden de havens als doel maar door de slechte weersomstandigheden kwamen de bommen terecht op de woonwijk rondom de Schiedamseweg.
Het patat eten staat voor inburgering. In het multiculturele Rotterdamse staat jan en alleman; blank, zwart, hoodfdoek e.a. patat te eten. De Mercedes staat symbool voor de migranten maar ook voor de huidige urban scene. Het fruit zoals bij speelautomaten verwijst naar de fruitterminal in de haven.
In de verschillende tableaus zit ook een balk waarin het energielevel wordt aangeven. Dit is herkenbaar uit computergames. Net zoals het ‘Here 2 stay’ and ‘next level’. Dit verwijst naar de toekomst maar ook naar de meerdere lagen in het kunstwerk.
Coenen: “Een mozaïek is traditioneel; het materiaal is ouderwets. Maar de uitvoering, de techniek is modern. Het is een digitaal beeld, opgebouwd uit blokjes, zoals de eigentijdse beeldcultuur. Hierdoor zit het tussen twee werelden in. Net zoals het nieuwbouwproject Le Medi waarin het moet komen hangen.”
“Ik zie mezelf als popartist”, zegt Coenen. ‘Vandaar mijn frisse kleurgebruik. Het is ook mooier bij een groot mozaïek als je sprekende kleuren gebruikt. Het leuke van een groot formaat is dat je veel dingen van dichtbij niet direct zal herkennen maar dat ze van verder af goed te onderscheiden zijn.” Op afstand is het een collage van figuren. Van dichtbij is het een decoratief patroon van mozaïeksteentjes waarvan je niet direct kan zien wat het voorstelt. Het is kunst waar je naar moet kijken en aandacht aan besteden om eindeloos nieuwe betekenissen te kunnen vinden.
Het is een gewaagd ontwerp. Kijk er eens goed naar voordat je er wat over zegt. Het ontwerp bevat nog veel meer betekenissen die erin zitten of je er persoonlijk aan toeschrijft. Zie je andere betekenissen meld het dan hieronder in een reactie.