Zo'n 60 bewoners kwamen bij elkaar op 15 maart 2006. Bewoners die de ontwikkelingen van het dakpark al jaren volgen, maar ook mensen die pas een huis in de buurt hebben gekocht of gehuurd. Ook is er een jong stel dat plannen heeft om een huis in Le Medi te kopen. En verder zijn er wijkprofessionals aanwezig zoals opbouwwerkers en de buurtagent. Piet Huiskens van bureau De Werkplaats leidt de avond.
Op het programma van de avond staat:
1. Een Rondje laatste nieuws met de communicatieadviseur, projectleider en ontwikkelaar.
2. Presentatie van de thematuinen in het park door Rik de Nooijer, ontwerper gemeente Rotterdam.
3. Presentatie van de begrenzing van het park door Rik de Nooijer, ontwerper gemeente Rotterdam.
En natuurlijk is er ruim de tijd om (kritische) vragen te stellen vanuit de zaal.
1. Rondje laatste nieuws met de communicatieadviseur, projectleider en ontwikkelaar
Nieuwe website
Het dakpark heeft een nieuwe website. Op www.dakparkrotterdam.nl staat alle recente informatie over het dakpark.
2006 is een jaar van mijlpalen
2006 is een jaar van mijlpalen. De planontwikkelingen zijn in volle gang en de definitieve contracten tussen de Gemeente Rotterdam en de projectontwikkelaar kunnen waarschijnlijk snel getekend worden. Het enige discussie punt is nog het aantal jaar waarvoor de waterdichtheid van het dak gegarandeerd kan worden. En daar wordt aangewerkt!
Als 60% verhuurd is, kan de eerste paal geslagen worden! In de planning staat december 2006. Dit jaar worden ook de rails weggehaald. Er komt een afscheidsfeest, waarbij symbolisch een laatste trein wegrijdt. Die kunnen we dan met z'n allen uitzwaaien. Het thema van het feest is oud en nieuw. Mensen hebben beelden en herinneringen aan het spooremplacement en die willen we graag vastleggen in interviews en verhalen. Maar tegelijkertijd kan er gesproken worden over de dromen van wat er gaat komen!
Beheerbudget geregeld
Er is goed nieuws over het beheerbudget. Dit is nu definitief rond: wethouder Bolsius heeft positief ingestemd. En wat stond er gisteren in de krant? "Het dakpark kan de lucht in". Het is officieel, het dakpark komt er nu echt!
2. Presentatie en debat over de thematuinen in het park
Rik de Nooijer, ontwerper van de gemeente Rotterdam presenteert de eerste schetsen voor de thematuinen. Er komen in het park vijf thematuinen. De tuinen bevinden zich altijd bij de dwarsliggende straten van de wijk, zodat buurtbewoners als het ware via de tuinen het park worden ingelokt. De tuinen worden niet te groot, het groene karakter van het park moet namelijk wel blijven overheersen! Aan het ontwerp van het dakpark werken ook de landschaparchitecten van Sant & Co. Als de schetsen van het park gemaakt zijn, zullen zij uitgenodigd worden om een presentatie te geven.
De speeltuin
De eerste tuin is de Speeltuin, van 2600 m2. Ter inspiratie zijn we met een groep kinderen en betrokken volwassenen op excursie geweest naar vijf verschillende speeltuinen in Rotterdam. Van de dag is een leuk filmpje gemaakt. Belangrijke les is dat de speeltuin een gezellige, intieme omgeving moet zijn. Het is interessant om gebruik te maken van het bijzondere heuvellandschap van het dakpark. De sfeer van de speeltuin kan heel goed 'parkachtig' zijn met daarin allerlei speelelementen. De bewoners zijn het daarmee eens: het moet immers een mooi groen geheel worden! Ook de speeltuinvereniging vertelt dat zij tevreden zijn over de samenwerking en de inspiratie die zij tijdens de excursie hebben opgedaan.
Lessen uit de excursie naar speeltuinen
De eerste les is dat het niet nodig is om de speeltuin te koppelen aan een specifiek thema. De sfeer en uitstraling van de speeltuin zijn wel belangrijk. Zo maakt het voor de sfeer veel uit welk materiaal je voor de ondergrond onder de speeltoestellen gebruikt. Natuurlijke materialen zorgen direct voor een andere uitstraling dan gekleurde tegels of nepgras.
Voor de eenheid in de speeltuin is het goed om zo veel mogelijk speeltoestellen van dezelfde fabrikant te bestellen. Waterelementen in een speeltuin zijn interessant als speelelement. Wel hebben we in de speeltuinen gezien dat het beter is om een beperkt water element te gebruiken zodat het de tuin qua sfeer niet gaat domineren. Ook omdat het grootste deel van het jaar het toch te koud is om uitgebreid met water te spelen. Rik de Nooijer vertelt dat hij heeft geleerd dat het ontwikkelen van een perfecte speeltuin een lastige opgave is. Daarom vindt hij het belangrijk dat de ontwerpers intensief overleg hebben met de deskundigen van de speeltuinvereniging en Buurt en Speeltuinwerk.
Kinderen hebben aangegeven dat het belangrijk is dat de speeltuin spannend is voor 8 tot 12 jarigen. Zij moeten uitgedaagd worden. En alle basis speeltoestellen moeten in de speeltuin aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een klimrek, glijbaan, schommels
Ook moet de speeltuin veilig en geborgenheid bieden voor peuters en kleuters. Zij moeten rustig kunnen spelen op een apart gedeelte van de speeltuin. En de speeltuin moet leuke plekken bieden voor de ouders. Zij moeten uit de wind, in het voorjaarszonnetje en in de schaduw kunnen zitten.
Hier nog een citaat van de Brede school coördinator van de basisschool de Boog in Schiemond die ook mee was naar de excursie: “Kinderen hebben het overal naar hun zin zolang de sfeer goed is. Een goed pedagogisch klimaat ontwikkelen is een taak van de beheerder. Hij/zij moet veel kwaliteiten in zich hebben: organisator, beheer, toezicht houden, communicatief vaardig zijn enzovoorts….Persoonlijk vind ik natuurlijke materialen het leukst voor stadskinderen. Het is belangrijk dat de materialen uitnodigen om de creativiteit te gebruiken. Hoogteverschillen nodigen kinderen uit tot ontdekken. Afgescheiden speelplekken voor verschillende leeftijden: de allerkleinste en de grotere kinderen is het veiligst. Dat is voor de sfeer, maar ook fysiek het beste”.
De wijktuin
De tweede tuin is de Wijktuin, van 3000 m2. Dit moet een ontmoetingsruimte worden. Het is een tuin waar je samen lekker bezig kan zijn. Dieren (kippen, duiven) en tuinieren zijn belangrijk. Voor de ontwikkeling van deze tuin wordt samengewerkt met de vrienden van het dakpark en Creatief Beheer. Momenteel is Creatief Beheer bezig met een Proefpark vlakbij het dakpark en dat gaat erg goed !
De orangerie
De derde tuin, de orangerietuin wordt het grootst (5000 m2) en ligt centraal in het park. Een oranjerie is een glazen gebouw op het zuiden. Zomerplanten en tropische planten kunnen in de winter in de orangerie gezet worden. De ontwerpers willen de orangerie combineren met een hoog paviljoen met uitzicht op de haven. In deze centrale tuin zal zeker ook met water gewerkt worden. De ligging van de orangerie en het paviljoen is ten opzichte van de vorige plannen iets gewijzigd. Het paviljoen wordt niet recht tegenover het HAKA-gebouw geplaatst, maar is wat opgeschoven. Zo heb je namelijk een beter uitzicht over de Maas.
Geen hoge gebouwen in het park!
Aanwezige bewoners maken zich nadrukkelijk zorgen over de hoogte van het paviljoen. In de overeengekomen acht geboden staat dat er geen hoge gebouwen in het park zullen komen! Wat betekent dat nu? De ontwerper vertelt dat als je uitzicht op de haven wilt, het gebouw wel hoog moet worden. "Maar wat zien de bewoners dan vanuit hun huis?" is de volgende vraag. Rik zegt dat bewoners van de huizen er straks wel omheen kunnen kijken. Wel is een belangrijk gevaar van het gebouw dat straks een groot deel van het park in de schaduw komt te liggen. De kans is aanwezig dat juist op de plek waar de orangerie en het terras bedoeld zijn, veel schaduw is. En dat kan natuurlijk niet. De ontwerper gaat dit dan ook nog goed onderzoeken.
"Komt er wel een liftje bij de orangerie" vraagt een bewoner zich af. De ontwerper geeft aan dat een goede bereikbaarheid van het park natuurlijk van groot belang is. Er komt dan ook een openbare lift.
Bloemen- en vlindertuinen
De vierde en de vijfde tuin zijn bloemen- en vlindertuinen (1500 m2 per tuin). Deze tuinen liggen aan de twee uiteinden van het park en functioneren als doorgangen van Bospolder naar Schiemond. Mooi en nieuw is dat deze thematuinen vijf meter lager komen te liggen.
"En wordt er nog wat gedaan met de wind?" is een vraag uit de zaal. Het park ligt op 11 meter hoogte en ligt aan de Maas, bloemen en vlinders zijn dan kwetsbaar. We hebben in het verleden ook referentiebeelden gezien van waaiende rietstengels. Wordt daar nog iets mee gedaan? De ontwerper vertelt dat uit onderzoek is gebleken dat het meevalt met de wind. Maar met de inrichting van de bloementuinen kunnen ze er wellicht wel rekening mee houden.
3. De begrenzing van het park
Rik de Nooijer laat de plannen voor de uitgang bij de Hudsonstraat zien. Zijn idee is om het hek lager en groener te maken. Hij wil hiervoor een brede, goed gevulde haag gebruiken. Er zijn bewoners die dit een mooie oplossing vinden. Andere bewoners twijfelen over zijn voorstellen. Een man komt met een idee waar veel mensen iets voor voelen: "Een heg met een hek erin! Zoals bij het Bospolderplein. Groen en veilig".
Uit de discussie blijkt dat bewoners niet op alle punten op één lijn zitten. Er zijn ook nog vele vragen. Wel zijn tijdens het vorige dakpark café nadrukkelijk een aantal algemene aandachtspunten en uitgangspunten benoemd over de omheining van het park. En deze punten blijven belangrijk! Ook geeft een meneer aan dat het allemaal wel wat speelser mag worden en minder statisch. Want iedereen is het er wel over eens: het hek moet wel bij het park passen!
De begrenzing van het park
Kort de adviezen van bewoners op een rij
1) Bewoners willen een schoon, heel en veilig park: dat staat voorop! Het moet ook veilig zijn voor spelende kinderen (zij mogen niet zomaar naar beneden kunnen ‘vallen’).
2) Bewoners willen nu een definitieve oplossing
3) Het park moet begrenst worden, als bezoeker moet je echt het ‘park in stappen’
4) Het park moet afgesloten kunnen worden als dat nodig blijkt te zijn
5) Bewoners pleiten voor een mooie oplossing van de begrenzing van het park. Zij stellen een speels en gevarieerd ontwerp van de begrenzing voor, passend bij het ontwerp van het park.
6) Aan de kant van de Hudsonstraat vinden bewoners het voorstel van een brede, niet al te hoge heg (met daarin wel voor de stevigheid een hekje) een mooie oplossing. Bewoners stellen voor dat ontwerpers met voorstellen voor de begrenzing aan de Hudsonstraat komen: a. de plek van de begrenzing en b. het soort begrenzing. Bewoners willen meerdere voorstellen kunnen vergelijken.
7) Aan de kant van de Vierhavensstraat kunnen ontwerpers met een voorstel komen waarop bewoners kunnen reageren. Deze straatkant is ‘harder’. Een hoger hek ligt daar meer voor de hand.
8) Voor de toegangen aan de ‘kop’ en de ‘staart’ van het park kunnen ontwerpers met voorstellen komen. Bewoners kunnen daar dan op reageren. Deze kanten van het park lopen langs ‘stedelijke assen’. Aan de ontwerpers de vraag om met goede oplossingen te komen.
Belangrijke voorwaarden om een veilig park te ontwikkelen zijn: a. extra en mooie verlichting in het park, b. de aanwezigheid van parkwachters, c. betrokkenheid van vrijwilligers bij het park,
Aandachtspunten blijven: De toegankelijkheid van het park en een ‘plek voor hondenbezitters’.
Als u vragen heeft over het verslag of u wilt deelnemen aan dakpark bijeenkomsten, neem dan contact op met Els Desmet: 010 4046400. Zij verzorgt de communicatie en participatie van het dakpark in opdracht van de gemeente Rotterdam.