Hoe hebben ze dat in andere dorpen en steden gedaan?
Veel oude straten, paden en wegen in de stad geven door hun naam aan waar ze naar toe gaan of waar ze vandaan komen. Vroeger waren er minder wegen, minder kaarten, minder boekjes en al helemaal geen telefoons of internet. Als je de weg wilde weten naar het volgende dorp volgde vaak de weg of het pad met de naam van het dorp of de stad die verderop lag. Veel wegen en paden hadden namen die gelijk duidelijk maken waar ze heen gingen of waar je was. Sommige van deze wegen en straten zijn ook te vinden in de stad Rotterdam.
Voorbeelden:
- In het westen van Rotterdam loopt de Schiedamseweg, de weg van Rotterdam naar Schiedam. Denk jij dat er een Rotterdamseweg, straat of dijk is in Schiedam?
- Delfshaven. De grond die toebehoort aan deelgemeente Delfshaven was vroeger van de stad Delft. De stad Rotterdam lag zowel aan de rivier de Rotte als aan de Maas. Een stad aan een rivier heeft de mogelijkheid handel te drijven via boten en schepen die langs komen. Aangezien er vroeger niet veel wegen waren en geen auto´s, kon je het snelst van plaats a naar b komen via het water.
De stad Delft wilde ook een haven dus gaf de heer Aelbrecht van Delft opdracht een kanaal te graven van de Maas naar Delft zodat Delft ook een haven zou hebben. Zo ontstond de naam Delfshaven.
Weet jij een straat, dijk of weg in Rotterdam waarin de geschiedenis van Rotterdam is verborgen?
- Schiemond. Zie vorige stuk over Delfshaven. Het kanaal dat gegraven werd liep voor een deel samen met rivier de Schie. De plek waar de Schie kruist met de Maas heet de monding van rivier de Schie. De naam van Schiemond verwijst daar nog naar. Vroeger was bij Schiemond de ingang van de haven van Delfshaven.
Zin in een opdracht?
Vertel aan een vriend(in) hoe jij van school naar huis (of bijv. favoriete speeltuin) loopt. Hoe zou jij dit verhaal vertellen? Zou je hetzelfde verhaal vertellen als je vriend(in) kan alleen jouw verhaal gebruiken om dezelfde weg van school naar jouw huis te kunnen lopen.
Maak jij in je verhaal gebruik van namen van gebouwen, speeltuinen of andere dingen waar je langsloopt om iemand anders duidelijk te maken waar die is en hoe die moet lopen?
Schrijf je verhaal (samen met je vriend(in)) op en mail het als reactie op dit artikel of stuur het naar zoooi@chello.nl.