Het plan van Creatief Beheer is samen met een plan van de DSP-groep door bewoners van Bloemhof uitgekozen voor uitvoering.
Creatief Beheer en de DSP groep hebben ervoor gekozen de krachten te bundelen. In de loop van 2008 zullen de plannen worden uitgevoerd in een deel van de buurt Bloemhof Noord: Oleanderplein, Ericaplein, Boudewijnplein en Violierplein.
Om zicht te krijgen op hoe in de buurt op dit moment groen wordt beheerd en rekening wordt gehouden met kindvriendelijkheid is Creatief Beheer bezig met een klein onderzoek. Een van de dingen die onderzocht wordt is welke plannen de stad en de deelgemeente hebben ontwikkeld voor Bloemhof.
Hier volgt een korte schets van de gemeentelijke plannen voor Bloemhof.
Deelgemeente Feijenoord is een van de drie deelgemeenten (deelgemeente Charlois, deelgemeente IJsselmonde) die samen Rotterdam Zuid omvatten. Het projectgebied is gelegen in het meest noordelijk gelegen deel van Bloemhof Noord.
Deelgemeente Feijenoord heeft ongeveer 70.000 (Bloemhof 13.200) inwoners. In Feijenoord wonen veel mensen met verschillende culturele achtergronden, waarbij veel inwoners van Turkse of Marokkaanse afkomst zijn op het moment dat dit onderzoek plaatsvindt. Binnen de deelgemeente is een derde van de jongeren jonger dan 22 jaar. Daarnaast is het aantal 65+ ers gemiddeld lager dan in andere deelgemeenten.
Deelgemeente Feijenoord wordt in ‘Rotterdammers vooruit!’ (plannen voor Krachtwijken) omschreven als groene deelgemeente, waarbij Bloemhof wordt omschreven als minst groene wijk binnen de deelgemeente.
Door de gemeentelijke overheid wordt aangegeven dat er te weinig voorzieningen zijn voor jongeren in deelgemeente Feijenoord. Daarnaast is overlast van jongeren het grootste probleem van de deelgemeente. Schooluitval is hoog, het opleidingsniveau en de arbeidsparticipatie zijn laag, en er is een hoog percentage nieuwkomers. Daarentegen wordt de sociale participatie in de deelgemeente als redelijk gewaardeerd. De plannen van de deelgemeente vanuit het programma Rotterdam Vooruit richten zich vooral op jongeren, waarbij onderwijs en werk centraal staan. Daarnaast is er gerichte aandacht voor vrouwenemancipatie.
Tevens is deelgemeente Feijenoord verbonden aan het Pact op Zuid, een convenant waarin de gemeentelijke overheid samen met woningcorporaties en projectontwikkelaars een gezamenlijke aanpak voor staan voor Rotterdam Zuid. De aanpak voor Bloemhof richt zich daarbij vooral op herstructurering van de bestaande woningvoorraad: versterken identiteit van de wijk, differentiatie woningaanbod, versterken eigen woningbezit. Deze aanpak voor Bloemhof wordt bevestigd in Stadsvisie 2030. In de stadsvisie wordt aangekaart dat vervuiling van de openbare ruimte en criminaliteit (hotspot-aanpak) aangepakt moeten worden. Men wil vernieuwing inzetten door het verleden nieuwe toekomst te geven. Ten aanzien van groen in de wijk worden termen gebruik als duurzaamheid, hergebruik en milieubewust groen.
Voor de gebieden rondom Bloemhof wordt ingezet op grootschalige aanpak, zogeheten kansenkaarten: Katendrecht, Zuidplein/Ahoy en de Zuidelijke Tuinsteden. Met name woningcorporatie Vestia heeft bezit in Bloemhof Noord.