Creatief beheer, maakt van de stad een groot park
antenne rotterdam

Creatief Beheer

jfmamjjasond
1611151924283237414650
2712162025293338424751
3813172126303439434852
49141822273135404449
510233645
week 14 | vrijdag 4 april 2025 17:06 uur | 0 bezoekers

Avontuur in Afrikaanderwijk

Afrikaanderwijk is een wijk waar veel gebeurt. In het verleden was dat zo, nu is dat zo en wellicht is dat ook de toekomst van Afrikaanderwijk.


HINK-STAP-SPRONG DOOR DE GESCHIEDENIS VAN AFRIKAANDERWIJK

Arbeiders, armoede, actie, achterstand, allochtonen en vooral eigentijdse ambitie. De Afrikaners laten zich door de jaren heen kenschetsen als eigenzinnige burgers, die een conflict niet uit de weg gaan en hun eigen pad bewandelen om ‘carrière’ te maken. Een aantal bekende Nederlanders hebben hun wortels in Afrikaanderwijk. De bewoners van de wijk lijken onderling verdeeld, maar staan als een man op als getornd wordt aan de wijk.

De Afrikaander is trots op zijn afkomst en zijn wijk. Hoewel oude bewoners soms met enig sentiment terugkijken naar het verleden, kunnen zij zich nog steeds verbinden aan de wijk zoals deze vandaag de dag is.

Afrikaanderwijk is van de Afrikaner. De plannen van de gemeente om de wijk veranderen in een centrum stedelijke wijk, zullen geen gestalte krijgen als de Afrikaners zelf hier niet mee in stemmen. De eigenheid van de Afrikaner moet terugkomen in de nieuwe plannen. Althans, dat is het beeld dat opstijgt uit het verleden.

 

Afrikaanderplein is de plek waar voetbalclub Feijenoord is ontstaan. In Afrikaanderwijk speelt voetbal nog altijd een grote rol. De in 1966 opgerichtte voetbalclub ‘The Harvards’ bestaat nog altijd en heeft haar clubhuis ‘Hol van de Leeuw’ aan de Leeuwensteinstraat. Jong, oud, autochtoon en allochtoon verzamelen zich daar om hun passie voor voetbal met elkaar te delen, zeker als Feijenoord speelt.

 

Wat wellicht minder bekend is, is dat Afrikaanderwijk tijdens de waternoodsramp van 1953 bijna geheel blank is komen te staan. De Brede Hilledijk was een van de weinige straten die niet blank stond.

 

De watersnoodramp in de vroege ochtend van 1 februari 1953 sloeg keihard toe in de Afrikaanderwijk, die op de Brede Hilledijk na geheel blank kwam te staan. [   ] De Hillekop – de verzamelnaam voor de woondriehoek tussen Hillelaan, Parallelweg en Brede Hilledijk – stond dagen achtereen blank. Dat betrof eveneens de lagergelegen Leeuwenkuil, de verzamelnaam voor Jacominastraat, Leeuwensteinstraat en Steinwegstraat. (Wolters, 2001)

 

Afrikaanderwijk heeft zichzelf in het verleden ook op de kaart gezet door de eerste rassenrellen (1972) die in de wijk uitbroken. Turkse gastarbeiders werden door wijkbewoners uit hun huizen gezet.

 

Ook de voormalige Vogelklas van Karel Schot (opgericht in 1950) zet Afrikaanderwijk landelijk op de kaart. De Vogelklas opgericht door Karel Schot uit passie voor vogel, is met de jaren uitgegroeid tot een plek waar vanuit de regio vogels worden opgevangen. In de opvang zijn zeer uiteenlopende vogelsoorten te bewonderen.

 

Uiteraard verdient de Afrikaandermarkt ook een plek in deze rij. De huidige markt trekt op hoogtijdagen zeker 16.000 mensen, waardoor het aantal mensen dat in de wijk verblijft op dat moment bijna met factor drie wordt vermenigvuldigd. De Afrikaandermarkt is nu gevestigd op het Afrikaanderplein, vroeger stonden de kramen aan de Maashaven.

Het Afrikaanderplein is een plek die bij uitstek de bewegelijkheid van de wijk markeert. Het plein is in de korte tijd van haar bestaan met regelmaat heringericht. Verschillende functies volgenden elkaar op: grasveld met muziektent, voetbalveld, speeltuin, markt.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @creatiefbeheer