Een Erasmustuin is erop ingericht om baby’s en peuters veilig in de natuur te laten zijn. Ze kunnen kruipen in het gras en door het zand. Ontdekken dat de ene plant anders voelt dan de andere. Zien de lucht boven hun hoofd. Voelen de wind op hun huid. Horen blaadjes ritselen.
Tom Schneider is al bijna dertig jaar gynaecoloog. Hij werkt met zwangeren en moeders met jonge kinderen. Het viel hem op dat jonge kinderen nauwelijks buiten komen. Terwijl dat zo uitstekend is voor hun ontwikkeling en het opbouwen van weerstand tegen allerlei allergieën. Tom had een missie. En toen kwam hij in september 2012 Rini Biemans tegen. Hadden ze samen een missie: meer jonge kinderen de natuur in en moeders voorlichten over het belang daarvan. Op typische Creatief Beheer manier werd er voortvarend aangepakt. Verschillende Creatief Beheer tuinen zijn bezig om een Erasmustuin aan te leggen en er programma omheen te ontwikkelen. De eerste officiële is nu dus geopend in Carnisse. Op Proefpark De Punt in Delfshaven is er ook eentje in wording.
De gynaecoloog vertelt hoe belangrijk ze zijn, die tuinen. “Op Zuid wonen 200.000 mensen, waaronder veel moeders met jonge kinderen. Die kinderen – en moeders - willen we uit de huizen halen. Als we helemaal niets doen gaat het fout. Zuid heeft nu al de hoogste sterfte rondom de geboorte van heel Nederland. De tuin is goed voor kinderen maar ook voor jonge moeders. Je kunt er energie opdoen, stress en frustraties kwijt raken. Het is beslist een helende omgeving. Voor een klein kind is een tuin magisch en mysterieus. En magie en mysterie, dat hebben we nodig in deze tijd. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het wérkt. Kinderen knappen ervan op als ze in een tuin verblijven. Ik hoop dat in Rotterdam ook onderzoek rond de Erasmustuinen wordt opgepakt.”
Schneider plant symbolisch een stukje gemberwortel. Hij wil binnen de Carnissetuin kruiden kweken die een goede zwangerschap bevorderen. Gember is bijvoorbeeld goed tegen misselijkheid. “We willen meer kennis terugkrijgen van natuurlijke geneesmiddelen. De natuur is onze gratis leer- en heelmeester.” De Erasmustuin is twee ochtenden in de week open voor kinderen van de kinderopvang uit de wijk. Daarnaast zijn moeders en vaders met hun kind altijd welkom tijdens de openingstijden van de Carnissetuin.