Sinds 2008 is Creatief Beheer actief in Feijenoord. In mei ging het project Bloemhof Groen van start. Bloemhof is ondanks zijn blommige naam een wijk met veel beton, weinig speelgelegenheid en nog minder groen. Creatief Beheer wil in vier jaar tijd deze plek omtoveren tot de groenste en meest kindvriendelijke wijk van Rotterdam. Een ambitieus plan, uitgedacht door een innovatief en praktijkgericht Rotterdams bureau voor wijkverbetering, dat graag samen met de bewoners van Bloemhof de handen uit de mouwen wil steken om hun wijk om te toveren tot een plek waarvan mensen zeggen: ik woon hier met plezier!
De Creatief Beheer Methode
Creatief Beheer is opgericht in 2001 en heeft momenteel 6 wijkverbeteringsprojecten onder haar hoede binnen en buiten Rotterdam. Sommige projecten zijn gericht op de tijdelijke herinrichting van braakliggende terreinen, andere projecten hebben tot doel duurzame verbeteringen te realiseren in verwaarloosde stadswijken, zowel op het gebied van groenbeheer als op het gebied van de sociale veiligheid, betrokkenheid en menselijk contact.
‘Wij willen dat mensen zich weer prettig gaan voelen in hun wijk en dat willen wij bereiken door de betrokkenheid van mensen te stimuleren. Onze methode is groenbeheer, waarbij de nadruk ligt op het contact met de bewoners.Creatief. Beheer werkt niet voor de bewoners maar met de bewoners. Wij nodigen de mensen uit om dingen te doen. Met onze terreinen en projecten bieden wij een soort podium in de openbare ruimte.
Wij zijn voor iedereen aanspreekbaar. Wij doen alles samen met de buurt, van het maken van plannen tot de praktische uitvoering ervan. Juist die betrokkenheid maakt dat onze projecten aanslaan. Zorgzaamheid en aandacht zijn kernwaarden bij ons, en dat waarderen mensen. Wij willen niet snel een succesje boeken en dan weer verder. Het kleinschalige, het rustige, de menselijke maat, daar staan wij voor,’ vertellen Karin Keijzer en Rini Biemans, de oprichters van Creatief Beheer.
De kracht van de langzame groei
‘Creatief Beheer is nu zo’n 8 jaar bezig in Rotterdam; onze ideeën worden steeds aan de praktijk getoetst en het daarom gaat het steeds beter. Natuurlijk maken we ook fouten, maar dat hoort erbij, daar leer je van.
Openheid, menselijkheid, dat vinden wij belangrijk. En we hebben een lange adem.
Wij geloven in de kracht van de langzame groei. Alleen als je bewoners op de juiste manier bij je plannen betrekt heb je kans op succes.
Maar wij doen het niet alleen. Wij zoeken heel nadrukkelijk de samenwerking met bestaande structuren, andere instellingen die werken aan wijkverbetering. Als je al die energie bij elkaar weet te brengen, dan levert al het geld dat in zo’n wijk geïnvesteerd wordt dubbel zo veel op.
Als een project een tijdje draait, zie je dat mensen contact met elkaar gaan maken. Samen tuinieren, samen koffie drinken, over dingen praten, je buren leren kennen, vroeger was dat heel gewoon - en daar moeten we weer naartoe, hoe oubollig het misschien ook klinkt!
Maar de natuur is een geweldig smeermiddel. Lekker met je handen in de aarde of, als je daar niet van houdt, lekker zitten op een mooie plek in je eigen wijk. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen: menselijk contact, omgaan met elkaar en contact met de natuur, daar worden mensen gelukkig van!’
Karin: ‘Hoe langer we in een buurt bezig zijn, hoe vaker er mensen op ons afkomen die zeggen: wij hebben een leuk idee, kunnen jullie ons helpen? En dat precies wat wij graag willen, want het draagvlak is dan al automatisch aanwezig! Natuurlijk hebben wij zelf ook volop plannen. Ons ‘einddoel’ is de Stadsfloriade 2012. Maar eigenlijk is het niet echt een einddoel; het is een manier om in beweging te blijven, te blijven nadenken, innoveren. Een manier om het nog beter te doen!’